Tuesday, 23 September 2014

Resepi Kek Lapis Sarawak

  
Kek Lapis Coklat Keju


 

Bahan-bahan ( 1 loyang ukuran 20cm )

  • 4biji telur
  • 100gr gula pasir
  • 1sdt ovallate
  • 25ml susu cair/uht
  • 50gr mentega,cairkan
  • 100gr tepung gandum }
  •                                                         1/2sdt serbuk panaik }ayak bersama tepung gandum
  •                                                         150gr keju cheddar parut
  •                                                          1sdm serbuk coklat,ayak.





Cara-cara

  1. -pukul telur,gula pasir,& ovallate hing ga kembang.
  2. -masukkan ayakan tepung gandum & serbuk penaik,kacau rata.
  3. -masukkan susu cair,kacau rata.
  4. -masukkan mentega cair,kacau rata.
  5. -ambil 1/3 bagian adunan & beri ser buk coklat,kacau rata.
  6. -masukkan 50gr keju chedar parut ke dalam adunan yg selebihnya,kacau rata.
  7. -masukkan adunan 1/2 adunan keju td kedalam loyang yg dah digris,ba kar pd suhu 180c selama15 minit/ sampai permukaan kek agak kering.


  1. -masukkan 25gr keju cheddar parut ke atas permukaan kek & masukkan adunan coklat td hingga menutupi permukaan keju td,bakar kembali se lama 15 minit atau sampai permuka an kek agak kering.
  2. -masukan 25gr keju cheddar parut ke atas permukaan kek & masukkan adunan yg selebihnya ke atas keju td sampai menutupi permukaannya, dan taburkan keju yg selebihnya ke atas kek.
  3. -bakar lg selama 20 minit atau sampai masak.

       -Selamat Mencuba- 

                                                                                                            


No comments:

Post a Comment